Nyhed / 5. april 2017
Dschingis Khan

HIGHLIGHTS-UDVALGET HYLDER MANGFOLDIGHEDEN

Fremadstormende islændinge, seje kællinger, syriske flygtninge, skuespillere med Downs syndrom, charmerende reality-teater og en æresudnævnelse til klovnekunst i verdensklasse. Highlights-udvalget under CPH STAGE er klar med 8 fremadrettede og grænsebrydende Highlights, som lægger op til debat om kulturel mangfoldighed.

Med over 120 forestillinger og en lang række events, arrangementer og talks på programmet fortsætter CPH STAGE med at vokse. For at hjælpe publikum med at navigere i det store festivalprogram, har festivalen igen i år nedsat et Highlights-udvalg, som dels har til formål at spotte trends og dels at vise publikum vej til nogle af de kunstneriske fyrtårne, der fortjener særlig opmærksomhed.

Scenekunsten afspejler det omkringliggende samfund. Ligesom mangfoldighed, eller manglen på samme, har været et tilbagevendende tema i medier og offentlighed generelt, er det tydeligt at debatten om kulturel mangfoldighed har fundet vej til de danske scener i det forløbne år og dermed også på CPH STAGE:
”Highlights-udvalget har valgt at gå imod tendensen til, at Danmark lukker sig om sig selv. Med de udvalgte forestillinger og kunstnere, vil vi pege på, hvor vigtig kulturel mangfoldighed og internationalt samarbejde er for scenekunsten og for vores samfund i det hele taget. Samtidig med at vi sætter fokus på nogle af de fede forestillinger, vi selv har lyst til at se, kaster vi lys på det fremadrettede, grænsebrydende og modige.” siger formanden for Highlights-udvalget, Kristján Ingimarsson.

 

Årets Highlights er:


BERTOLT BRECHTS SVENDBORGDIGTE
af BaggårdTeatret
Derfor: ”Med Bertolt Brechts digte indfanges en frygt og grundangst, der også er i tiden i dag, og digtene bliver mere aktuelle end nogensinde. En stor musikalsk oplevelse, der tilfører humor til det tunge. Og så er det Søren Huss, der komponerer og fremfører musikken – behøver vi at sige mere? ”

DSCHINGIS KHAN af Monster Truck & Theater Thikwa
Derfor: ”DSCHINGIS KHAN indvarsler noget nyskabende og forsøger at sprænge rammerne for, hvad scenekunst kan. Den tyske teatertrup Monster Truck udfordrer alle de fordomme, vi har om det, der er anderledes, og giver os tilmed et indblik i, hvad der rør sig inden for international scenekunst lige nu. ”

HÅR PÅ DEN af GROB
Derfor: ”Den Reumert-vindende hit-forestilling er tilbage! Seje kællinger både på og bag scenen i en skøn, skarp og sjov forestilling om den moderne kvinde. Humoristisk, action-præget og svær at komme udenom”.

OPVISNING I LAVT SELVVÆRD af Cheer Extreme & Sort/Hvid
Derfor: ”En vaskeægte in-your-face-forestilling, der interagerer med publikum på den mest charmerende måde. Det er reality-teater, der er super genkendeligt og en blottelse af det sårbare, vi alle besidder. ”

SHH! af RaTaTam
Derfor: ”RaTaTam, udvalgt som ’Årets kunstnergruppe i Reykjavik kommune 2017’, udfordrer tilskueren med en interessant kombination af et alvorligt emne i en humoristisk indpakning. Et spændende indspark, der falder godt i tråd med den Islandske kulturbølge, der strømmer ind over os for tiden.”

THE SOCIETY OF LOST SOULS af CORPUS
Derfor: ”Den enestående norske koreograf Jo Strømgren udfordrer den gængse opfattelse af ballet. I samarbejdet med CORPUS, Den Kongelige Ballets eksperimenterende laboratorium, bringes det rå, fysiske teater ind i ballettens verden og leger med form, genre og udtryk. Den kombination kan kun blive interessant! ”

WE WHO LIVE BACKWARDS af Osynliga Teatern, Sort/Hvid, Dramaten & Borgarleikhúsið
Derfor: ”Marwan Arkawi er flygtet fra Syrien til Sverige, og gennem Virtual Reality inviterer han os med på den rejse, han gennemgik. Inddragelsen af VR i scenekunstens verden er super interessant, og noget vi ser flere steder lige nu. Vi glæder os dog særligt til at opleve, hvordan teknologien kan udvide denne teateroplevelse og give tilskueren en helt unik mulighed for at mærke fortællingen på egen krop.”

ÆRESUDNÆVNELSE: PAOLO NANI
Highlights-udvalget har i år valgt at ære Paolo Nani for sit mangeårige teatervirke. Paolo Nani leverer international klovnekunst i verdensklasse, og har i mere end 25 år kørt Danmark tynd med sine forestillinger og imponeret med sin perfektionistiske spillestil. Han er et naturtalent, en ener og en ’klovn’, der har fået os til at grine i årevis – ikke kun i Danmark, men i hele verden.
Paolo Nani er aktuel på CPH STAGE 2017 med Brevet på Østre Gasværk Teater og Jekyll on Ice på Riddersalen/Lorrys Have.

Highlights-udvalget 2017 består af:

Kristján Ingimarsson Formand for Highlights-udvalget
Kunstnerisk leder af Kristján Ingimarsson Company, instruktør & performer

Özlem Saglanmak
Skuespiller

Lene Grønborg Poulsen
Kulturjournalist, teateranmelder & medlem af Reumert-juryen 

Pelle Koppel
Teaterleder for Teater V, instruktør & skuespiller

Marianne Klint
Teaterleder for Teater Momentum


Fakta om Highlights-udvalget: 
Til hvert års CPH STAGE sammensættes et udvalg fra scenekunstbranchen, som udvælger årets highlights i festivalprogrammet – en række forestillinger, som tegner dansk scenekunst og dette års festival. Udvalget består af 4-5 fremtrædende personer fra det danske scenekunstmiljø. Deres opgave er simpel: Hvilke af festivalens forestillinger fortjener særlig opmærksomhed – hvad er dette års Highlights? Highlights-udvalget skal dels guide publikum i festivalens store program, men dertil også lave et snit og skabe debat om årets festivalprogram. Udvælgelsen sker på baggrund af det til festivalen indsendte materiale og udvalgets kendskab til årets tilmeldte forestillinger og kunstnere.