Vær med, når Mino Danmark, Mino Ung, talerskolen Røst, Det Kongelige Teater og CPH STAGE stiller skarpt på Grundloven i et kunstnerisk lys i Skuespilhusets foyer.
Aftenens vært, journalist ADNAN AL-ADHAMI, kendt fra DR Ung TV, vil lede os igennem et tankevækkende og underholdende program, hvor vi gennem grundlovstaler, en panelsamtale og Det Kongelige Teaters klassiske kunstarter dykker ned i vores alles grundlov. For hvordan forholder vi os egentlig til grundlovens paragraffer i vores hverdag og professionelle liv? Er grundloven eviggyldig, og hvordan opretholdes de grundlovssikrede rettigheder i det Danmark, vi ser i dag?
SE DET FULDE PROGRAM HER:
Mino Talk
I Mino Talk-panelet stilles der skarpt på ytringsfriheden i kunsten i et minoritetsetnisk og mangfoldigt perspektiv.
Moderator HELIN ERDEM spørger musiker JJ PAULO, skuespiller ELLAHA LACK og kulturjournalist LUCIA ODOOM, hvordan de gør brug af deres ytringsfrihed til at udtrykke sig æstetisk og kritisk, og hvordan de oplever grundlovsretten til lige adgang til arbejde i deres erhverv.
Oplæg
Jurist og debattør TAREK ZAIDHUSSEIN holder et oplæg om grundloven og giver os en forståelse for, hvilken rolle den spiller for vores rettigheder og i vores hverdag. Hussein har i mere end 10 år været en markant stemme i den offentlige debat, hvor han blandt andet har slået på tromme for vigtigheden af, at civilsamfundet spiller en langt større rolle i løsningen af fremtidens udfordringer.
Røst grundlovstaler
Ofte er det politikere og andre med magt, der holder taler grundlovsdag, men i Skuespilhusets foyer kan du høre en gruppe unge holde deres personlige bud på en grundlovstale anno 2023, hvor unges mistrivsel, klimakrise og krige fylder forsiderne. Talerskolen Røst har klædt talerne godt på, så de er klar til at indtage talerstolen.
Skuespil, ballet og opera
Skuespiller og debuterende dramatiker HANIN GEORGIS opfører et uddrag fra succesforestillingen ‘Den anden arabiske kvinde’ som på stærkeste vis bryder med det stereotype billede, som samfund, medier og populærkultur hidtil har tegnet af arabiske kvinder. Forestillingen spillede for udsolgte sale på Blaagaard Teater i januar 2023 og bliver genopsat til maj 2024. Læs mere her.
DITTE BALTZER, balletdanser ved Den Kongelige Ballet, danser ’Den Døende Svane’, en af de mest berømte soli i det internationale balletrepertoire. Soloen er fra balletten ’Dyrenes Karneval’ med musik af Camille Saint-Saëns og viser de sidste dramatiske og samtidig poetiske minutter i en vingeskudt svanes liv.
Solist ved Den Kongelige Opera, PALLE KNUDSEN, fremfører Grevens Arie fra Figaros bryllup, skrevet af en af de allerstørste komponister, Mozart. Figaro er et billede på en almindelig fyr, der er lidt klogere end de aristokratiske magthavere. Når Grev Almaviva synger Grevens Arie, har han lige opdaget, at Figaro er i gang med at lægge en fælde for ham.
Programmet sluttes af med skønfællessang!
Dørene til Skuespilhuset åbner kl. 17.00, hvor baren er åben. Programmet er kl. 17.30-19.30.
MINO TALK-PANELET:
JJ PAULO er en af Danmarks varmeste artister og har på meget tid kort opnået et kæmpe gennembrud i den danske musikbranche. Du kender ham helt sikkert fra hits som ‘My Bebe’ og ‘Sawa Wale’. 2023 bliver året, hvor Paulo begynder sin lange rejse mod et internationalt gennembrud!
ELLAHA LACK er skuespiller og uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2019. Ellaha er i ensemblet på Det Kongelige Teater i sæson 2022-23, hvor hun har spillet med i forestillingerne Amadeus og Fodbold Fodbold Fodbold og er aktuel i forestillingen HEX, som spiller på Skuespilhusets store scene.
LUCIA ODOOM er kulturjournalist på Politiken og vært på den populære podcast ”Poptillægget”.
HELIN ERDEM er nyuddannet fra DRs Talenthold 2021-2023. Hun er TV-, radio- og SoMe-vært for DR P3 og har blandt andet lavet SoMe-programmet “Helin bliver venner med”, som udkom sidste sommer.
OM ARRANGØRERNE:
Mino Danmark og Mino Ung er interesseorganisationer, der arbejder for at styrke minoritetsetniske danskeres muligheder, stemmer og samfundsdeltagelse. Det gør de ved at skabe nye fællesskaber, bidrage til den demokratiske samtale og ved at søge indflydelse og engagement, der styrker etniske minoriteters position i samfundet.
Røst er en talerskole, som arbejder for at give unge modet til at tage ordet og styrke deres lyst til at deltage i den offentlige samtale. Røst er drevet i et tæt samarbejde mellem Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet.
Foto: Hedda Rysstad